RAM nedir? Bilmeniz gereken her şey burada
RAM, uygulamalara, oyunlara ve işletim sisteminin kendisine önemli bilgilere hızlı erişim sağlayan yüksek hızlı, kısa süreli bir depolama çözümüdür. Bu, sabit diskler gibi çok daha yavaş depolama alanlarından verileri alma süresini kısaltır. En iyi SSD’ler bile RAM’den daha yavaştır.
Ancak cihazlarınızdaki diğer bileşenler gibi, birçok farklı RAM türü vardır. RAM hızı, türünden, modelinden veya neslinden etkilenebilir ve fiyatı, satın aldığınız kapasiteye ve hangi cihaza gireceğine bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir.
RAM nedir ve ne işe yarar?
RAM, esasen bir cihazın kısa süreli belleğidir. Bir uygulama veya işletim sisteminin yakın gelecekte ihtiyaç duyabileceği bilgileri okur ve CPU, grafik kartı veya ihtiyaç duyabilecek herhangi bir bileşen tarafından hızlı erişim için geçici olarak depolar. Bu bilgiler, programı kapatana veya cihazınızı yeniden başlatana kadar RAM’de kolayca erişilebilir bir şekilde kalır. Daha sonra RAM temizlenir ve yeni, ilgili verileri almaya hazır hale gelir.
Bir CPU’daki önbellek gibi, RAM de diğer bileşenlerin her seferinde yeni bir tarayıcı sekmesi istediğinizde veya vurmak için yeni bir düşman yüklediğinizde cihazın daha yavaş depolama alanından (sabit disk veya hatta katı hal sürücüsü (SSD)) veri almak zorunda kalmamasını sağlar. Modern depolama, yıllar önceki sürücülerle karşılaştırıldığında ne kadar hızlı olsa da, yine de RAM’den çok daha yavaştır. Ancak, bu depolama bileşenleri gereklidir çünkü RAM artık çalışmadığında bu verilerin daha uzun vadeli depolanmasını sağlarlar.
RAM önbelleğini temizleyebilirsiniz , ancak bu her zaman PC performansını artırmaya yardımcı olmaz.
RAM’in türleri nelerdir?
“RAM” veya “bellek” genellikle dinamik rastgele erişim belleğini (DRAM) veya daha doğru bir ifadeyle modern sistemler için senkron dinamik rastgele erişim belleğini ( SDRAM ) ifade eder. Terminoloji teknik ayrıntıların ötesinde önemli değildir, ancak terimlerin günlük dilde nispeten birbirinin yerine kullanılabildiğini bilmek faydalıdır.
Günümüzde satılan en yaygın masaüstü RAM türü DDR4’tür, ancak eski sistemler DDR3 veya hatta DDR2 kullanabilir ve en son sistemler DDR5 kullanır . (Geliştirme aşamasında olan yeni bir nesil olan DDR6 RAM de vardır .) Sayılar RAM’in neslini belirtir, her bir ardışık nesil daha yüksek bant genişliğiyle daha hızlı hızlar sunar – saniyede daha yüksek megatransfer oranı. Her nesilde ayrıca fiziksel değişiklikler vardır ve genellikle iyileştirilmiş verimlilik nedeniyle daha az güç kullanır, bu nedenle birbirlerinin yerine kullanılamazlar. Eski modüller hala çalışabilirken, RAM genellikle yaklaşık 10 yıl dayanır .
Dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlar gibi mobil platformlar, Düşük Güçlü Çift Veri Hızı (LPDDR) belleği kullanır ve LPDDR4 ve en sonuncusu LPDDR5X dahil olmak üzere çeşitli nesillerde de mevcuttur. En iyi DDR5 RAM kadar hızlı olmasa da, masaüstü sınıfı DDR belleğe kabaca benzer bir performans sunarlar . Ancak, çalışmak için daha az güç gerektirirler ve bu da pil ömründen tasarruf etmeye yardımcı olur. Ayrıca, doğrudan anakart üzerine lehimlenmiş veya hala değiştirilebilir bir çubuk olan ancak masaüstü bilgisayarlarda kullanılan DIMM tarzı bellek çubuklarından daha kompakt olan SODIMM (Küçük Anahatlı Çift Sıralı Bellek Modülü) gibi farklı şekil ve boyutlarda gelirler.
Özellikle video oyun alanında yaygın bir diğer terim ise VRAM’dir (video RAM). Bir zamanlar tek başına bir teknoloji parçası olmasına rağmen, VRAM şu anda grafik kartındaki ayrılmış belleği belirtmek için kullanılır. Oyun konsolları için sistem belleğine de atıfta bulunabilir, ancak her iki durumda da yalnızca GPU için ayrılmış bellekle ilgilidir.
AMD’nin yeni RX 7000 serisi gibi çoğu modern ekran kartı GDDR6 kullanıyor, ancak Nvidia, RTX 3000 ve RTX 40 serisi ekran kartlarında bulunan GDDR6X RAM’i özel olarak kullanıyor .
Gelecek nesil GPU’larda GDDR7 VRAM bulunacak ancak bu henüz geliştirme aşamasında.
Ne kadar RAM’e ihtiyacınız var?
İşletim sistemleri, oyunlar ve uygulamalar, çalışmak için belirli miktarda RAM’e ve hatta iyi çalışmak için daha fazlasına ihtiyaç duyar, bu yüzden yeterli miktarda RAM’e sahip olmanız önemlidir. ( Şu anda ne kadar RAM’iniz olduğunu kontrol etmenin yolu şudur .) Bu genellikle dört gigabayt (GB) ile 16 GB arasındadır, ancak Windows çalıştıran herhangi bir modern PC’nin gerçekten 8 GB’tan az olmaması gerekir. Modern oyun PC’leri çoğunlukla 16 GB kullanır, ancak bazı modern AAA oyunları 32 GB’tan faydalanabilir. Çok fazla video düzenleme veya yoğun çoklu görev yapmak isteyen herkes 32 GB veya daha fazlasını isteyebilir.
Minimum miktardan daha fazla RAM’e sahip olmak esastır. Bir PC yalnızca geçerli uygulamayı değil, aynı zamanda arka planda diğer hizmetleri ve görevleri de çalıştırır. Ancak, büyük miktarda sistem belleğine sahip olmak bir PC’nin daha hızlı çalışmasını sağlamaz ve yeterli miktarda belleğe sahip olduğunuzda, daha fazlasına sahip olmaktansa daha hızlı belleğe sahip olmak daha iyidir.
Hızlı RAM’e mi ihtiyacınız var?
Bir CPU gibi, RAM’in de saniye başına ne kadar veriyi işleyebileceğini etkili bir şekilde kontrol eden bir saat hızı vardır. Belleğin toplam hızı bant genişliği olarak adlandırılır ve saniye başına megatransfer olarak ölçülür, ancak geleneksel olarak belleğin megahertz (MHz) cinsinden hızlarla pazarlandığını görürsünüz.
Tipik DDR4 bellek 2.133MHz ile 3.000MHz arasında çalışır, ancak bazıları mevcut en hızlı kitler için 4.866MHz’in üzerinde çalışabilir ve DDR5 bellek bazı kitlerde 8.000MHz’e kadar çıkabilir. Bunların DDR4-2133 veya benzeri olarak pazarlandığını, bazen de kafa karıştırıcı “PC” etiketiyle görürsünüz. “PC”yi takip eden sayı, basitçe MHz hızının sekizle çarpılması ve ardından yuvarlanmasıdır. Örneğin, DDR4-2133 PC4-17000 olarak listelendiğini görebilirsiniz.
Zamanlamalar, artık eskisi kadar önemli olmasa da, RAM performansını etkileyebilecek bir diğer bellek yönüdür. Genellikle, zamanlamalar 15-15-15-35 veya benzeri gibi tirelerle ayrılmış birkaç sayı olarak listelenir. Her sayı, saat döngüleri arasındaki süreyi etkili bir şekilde temsil eder ve bellek hızı arttıkça, zamanlamalar da artar ve bu da gecikmeyi artırır. Bu, performansı kötüleştirse de, daha hızlı belleğin daha büyük bant genişliğinin gecikmedeki artışı karşıladığı bir dönüm noktası vardır. RAM’i hız aşırtmak, performansı artırmak için bir seçenektir, ancak önceden yapılandırılmış bir artış için BIOS’unuzdaki Extreme Memory Profiles’ı (XMP) da kontrol etmelisiniz .
Bellek satın alırken, zamanlamalar yalnızca kıyaslama veya üst düzey oyun için yüksek performanslı bellek düşünüldüğünde kritik öneme sahiptir. Zamanlamalar ortalama tüketici için gerçek bir endişe kaynağı değildir.
RAM kanalları nelerdir?
Günümüzde satılan bellek çubuklarının çoğu en azından çift kanalı destekler, bu da bir bellek yuvası ile anakart üzerindeki CPU’nun bellek denetleyicisi arasında iki şerit (veri yolu) olduğu anlamına gelir . Çift kanallı bellekten yararlandığınızdan emin olmak için, çubukları anakart üzerindeki doğru renkli yuvalara taktığınızdan emin olun. Anakartınız için doğru yuvayı seçmekte yardıma ihtiyacınız varsa kılavuzu kontrol edin.
Anakartlarda üçlü veya dörtlü kanal bellek tasarımlarını destekleyen üç veya dört modülden oluşan üst düzey RAM kitleri de mevcuttur, ancak bunlar genellikle iş istasyonları ve sunucu sistemleri için ayrılmıştır.
Yükseltmeden daha fazla RAM alabilir misiniz?
Ne yazık ki hayır. Daha fazla RAM “indirebileceğinizi” söyleyen birçok şaka sitesi olmasına rağmen, daha fazlasını yüklemeden daha fazla bellek elde etmenin bir yolu yoktur. Bununla birlikte, kendinizi sık sık belleğiniz tükenirken bulursanız, biraz bellek boşaltmaya yardımcı olmak için çalışan uygulamaları, özellikle tarayıcı sekmelerini kapatabilirsiniz .
Bilgisayarınızda yeterli bellek olmadığını düşünüyorsanız, Windows ile birlikte daha az uygulamanın başlatılmasını sağlamak için başlangıç programlarını da değiştirebilirsiniz.
RAM nasıl takılır?
Artık RAM hakkında her şeyi bildiğinize göre, kendiniz bir tane takmaya hazır hissediyor musunuz? Bir PC’de RAM’in nasıl yükseltileceği ve bir dizüstü bilgisayarda RAM’in nasıl yükseltileceği hakkında kullanışlı kılavuzlarımız var.