Yapay Zeka

Grok nedir? Elon Musk ChatGPT rakibini Açıkladı

Elon Musk, ChatGPT ve Midjourney gibi yapay zekalara meydan okumak için tasarlanmış bir diyalogsal yapay zeka olan Grok ile zaten kalabalık olan yapay zeka arenasına giriş yaptı, Musk’ın da belirttiği gibi, diğer yapay zekalardan daha fazla “mizah duygusu” olan (daha az içerik kısıtlaması ve daha fazla küfür) bir sohbet robotu sunarak tanıttı.

Tahmin edebileceğiniz gibi, her şeye X sosyal medya platformu tarafından erişiliyor ve bu platformda eğitim veriliyor. İşte bu konuda bilmeniz gereken her şey.

Grok, Musk’ın yapay zeka girişimi xAI tarafından geliştirilen bir yapay zeka sohbet robotudur. Başlangıçta Grok-1 modeli olarak adlandırılan bir model üzerine inşa edilmiştir. Grok-1, “on binlerce” GPU’dan oluşan bir küme üzerinde aylar boyunca geliştirildi ve görüntü oluşturma yetenekleri için Black Forest Labs’ın Flux.1 modelinden yararlandı.

Model, web verileri (2023 yılının 3. çeyreğindeki bilgi kesintisi ile) ve X kullanıcı verilerinin bir karışımı üzerinde eğitilmiştir. Şu anda sohbet robotu Grok, Ağustos 2024’te piyasaya sürülen Grok-2 modeli tarafından desteklenmektedir.

Kasım 2023’te (ve kesinlikle tesadüfen, Musk’ın endüstrinin daha fazla yapay zeka geliştirmeye yönelik altı aylık bir moratoryum almasını talep eden açık bir mektubu imzalamasından bir yıldan kısa bir süre sonra) kullanıma sunuldu. Ultra premium bir özellik olarak pazarlandı ve yalnızca X Premium+ aboneliği için ayda 16 dolar ödeyen kişilerin kullanımına sunuldu. Bu münhasırlık, Mart 2024’te X’in kullanılabilirliğini 8 $ / ay X Premium abonelerine genişletmesiyle sona erdi. Grok şu anda ücretsiz X kullanıcıları tarafından kullanılamıyor.

Bu tuhaf ismin nereden geldiğini merak ediyorsanız, “Grok” Robert Heinlein’ın Stranger in a Strange Land adlı romanında kullanılmıştı. Orijinal anlamı “sezgisel olarak veya empati yoluyla anlamak, yakınlık kurmak” idi.

Grok nereden çıktı?

Elon Musk, 2015 yılında Sam Altman ve diğer yatırımcılarla birlikte OpenAI’yi kurdu. Ancak, sadece üç yıl sonra Musk, “OpenAI ekibinin yapmak istediği bazı şeylere katılmadığını” iddia ederek girişimden ayrıldı. Altman ve şirketi Kasım 2022’de ChatGPT’yi piyasaya sürerek Yapay Zeka Devrimi’ni başlattı ve Musk’a kötü bir FOMO vakası yaşattı. Nisan 2023’te, OpenAI GPT-4’ü yayınladıktan sadece bir ay sonra. Musk, Tucker Carlson Show’a katılarak “evrenin doğasını anlamaya çalışan maksimum doğruluk arayan bir Yapay Zeka” inşa edeceğini duyurdu ve bu Yapay Zeka’nın ChatGPT gibi sosyal inceliklere boyun eğmeyeceğini ve “politik olarak doğru olmak için eğitildiğini” savundu. Yapay zekaya “TruthGPT” adını verdi çünkü defalarca kanıtlandığı üzere, markalaşma Musk’ın güçlü olduğu bir alan değil. TruthGPT piyasaya sürüldüğünde Grok olarak yeniden adlandırıldı.

Grok-1’in yerini Mart 2024’te, daha iyi performans ve 128.000 jetonluk bir bağlam uzunluğu sunan Grok-1.5 aldı. O Nisan ayında X, daha önce insanlar tarafından gerçekleştirilen bir rol olan son dakika haberlerini özetlemek için Grok AI’yi Keşfet bölümüne dahil etti. Yapay zeka, kullanımdaki ilk gününde İran’ın İsrail’i “ağır füzelerle” bombaladığına dair bir manşeti hemen halüsinasyon yoluyla buldu ve bu manşet daha sonra şirketin trend haberler sekmesi tarafından öne çıkarıldı. Grok-1.5’in yerini Ağustos 2024’te Grok-2 ve Grok-2 mini aldı.

Grok ne yapabilir?

Şirket lansman duyurusunda Grok’un “Otostopçunun Galaksi Rehberi’nden sonra modellendiğini  ve  “bu nedenle neredeyse her şeye cevap vermeyi amaçladığını” açıkladı. Açık kaynaklı büyük dil modelinin 314 milyar parametreye sahip olduğu (Llama 3.1-405B’nin yaklaşık dörtte üçü büyüklüğünde) ve hem genel web’den hem de X kullanıcılarının kendilerinden gelen veriler üzerinde eğitildiği bildiriliyor.

X, Temmuz ayında kullanıcı ayarlarını sessizce değiştirerek xAI’nin eğitim verileri için otomatik olarak kazımasına izin vermiş, ancak kullanıcılardan ve gizlilik savunucularından gelen tepkiler üzerine rotasını hızla tersine çevirmişti. Bu hareket Musk’a GDPR’yi ihlal ettiği gerekçesiyle dokuz Avrupa Birliği ülkesi tarafından dava açılmasına neden oldu.

Grok, 2023 yılının 3. çeyreğindeki bilgi kesintisine kadar olan konulardaki kullanıcı sorgularını yanıtlayabilir. Bu sınırdan sonraki olaylar için Grok web aramaları yapabilir ve X hakkında bilgi bulmak için “gerçek zamanlı erişim” kullanabilir. Grok’un halüsinasyonlara ve yanlış bilgileri tekrarlamaya ChatGPT gibi diğer yapay zekalardan daha duyarlı görünmesinin nedeni bu olabilir.

Grok’un belirleyici özelliği, diğer sohbet robotları tarafından tabu olarak kabul edilen konuları tartışmaya istekli olması ve kullanıcılarıyla politika, din ve ırk konularını kolayca tartışmasıdır. Örneğin, bir X çalışanı “Noel müziği dinlemek ne zaman uygundur?” sorusuna kaba bir yanıt istediğinde, Yapay Zeka  “ne zaman istersen” diye yanıt verdi ve aynı fikirde olmayanların “kıçlarına bir şeker kamışı sokup kendi işlerine bakmaları” gerektiğini ekledi.

Benzer şekilde, Ağustos ayında Grok-2 ve mini ile birlikte piyasaya sürülen Grok’un yeni tanıtılan görüntü oluşturma yeteneklerinin çok az korkuluğu var. Grok 2.0, sorulduğunda korkuluklara sahip olduğunu iddia ediyor, ancak şu anda neredeyse her şey teknik olarak adil bir oyun.

Kullanıcılar ünlülerin, politikacıların ve diğer kamuya mal olmuş kişilerin yanı sıra Disney’in Mickey Mouse’u ve Nintendo’nun Mario’su gibi telifli varlıkların görüntülerini oluşturabiliyor.

Ne Disney’in ne de Nintendo’nun IP hırsızlığına tolerans göstermeleriyle ünlü olmadıklarını belirtmek gerekir. Ufukta davalar ve ardından görüntü oluşturucunun yeteneklerinde önemli değişiklikler olması muhtemeldir.

Editörlerin Önerileri

DonanimBox

Donanımbox.com - Donanım ve Teknoloji hakkında bilgilere ulaşabileceğiniz adres.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu