Donanım

BIOS nedir ve nasıl kullanılır?

Bilgisayarınız ilk açıldığında BIOS’u (ya da daha modern bilgisayarlarda UEFI’yi) kullanarak çalıştırdığı bileşenlerden almaları gereken voltajlara kadar kendisi hakkında her şeyi öğrenir. Nadiren erişmeniz gerekse de, sisteminizin çalışma şeklini değiştirmek veya yeni bir bileşen taktığınızda güncellemek için yararlı olabilir.

BIOS nedir?

BIOS veya temel giriş-çıkış sistemi, bir bilgisayar ilk başlatıldığında yüklenen ürün yazılımıdır. Bugün teknik olarak birleşik genişletilebilir donanım yazılımı ara yüzü veya UEFI olarak bilinmesine rağmen, BIOS hâlâ halk arasında kullanılan terminolojidir ve hem bu kılavuzda hem de konuşmaların çoğunda birbirinin yerine kullanılabilir.

UEFI, fare girişi ve daha hoş bir kullanıcı ara yüzü ekleyen, BIOS’un daha modern bir versiyonudur, ancak büyük ölçüde aynıdırlar. Bir bilgisayarın nasıl çalıştığına dair temel yapı taşlarını ve çalışma şekliyle ilgili temel değişiklikler yapmanız için etkileşimde bulunabileceğiniz bir ara yüz sağlarlar.

Her ikisi de, diğer seçeneklerin yanı sıra, hangi sürücülerden önyükleme yapılacağını, hangi güvenlik önlemlerinin alındığını, işlemcinin hangi hızda çalışması gerektiğini, belleğin hangi voltaja ihtiyacı olduğunu ve sistem saatinin ve tarihinin ne olduğunu değiştirme seçeneklerini içerir. Bunların çobiosa nasıl girilirğu daha gelişmiş anakartlarda değiştirilebilir ve ayarlanabilir, ancak örneğin Microsoft’un Surface cihaz yelpazesi gibi daha özel sistemler, değiştirebileceğiniz seçenekleri kısıtlayan daha basitleştirilmiş bir BIOS içerir.

Bir BIOS, en son kararlılık ayarlamalarına, hata düzeltmelerine ve özellik yükseltmelerine sahip olduğundan emin olmak için yılda en az bir kez güncellenebilir (ve muhtemelen güncellenmelidir).

BIOS’a nasıl erişilir?

BIOS’a birkaç farklı yoldan erişebilirsiniz, ancak en basit olanı başlatma sırasındaki özel tuş komutudur.

Adım 1: Bilgisayarınızı açın ve hemen özel BIOS başlatma tuşuna dokunmaya başlayın. Bu, PC’nizin veya anakart üreticinize bağlı olarak farklılık gösterebilir ancak genellikle Sil tuşu veya işlev tuşlarından biridir. F2 özellikle yaygındır, ancak bazı Sony dizüstü bilgisayarlar F3’ü, bazı Lenovo bilgisayarları F1’i ve Dell sıklıkla F12’yi kullanır; ancak bu, bilgisayardan bilgisayara farklılık gösterebilir.

İşlev anahtarınızı bilmiyorsanız, başlatma sırasında ekranı kontrol edin, çünkü bu size sıklıkla söyleyecektir. Alternatif olarak, daha fazla ayrıntı için anakartınızın veya bilgisayarınızın kılavuzuna veya üreticinin web sitesine bakın.

Anahtar ne olursa olsun, BIOS’a girene kadar saniyede bir kez dokunmaya devam edin. Birkaç saniyeden fazla sürmemelidir, ancak bilgisayarınızın ne kadar hızlı başlatıldığına bağlı olarak 10 saniyeye kadar sürebilir, bu yüzden sabırlı olun. Windows’a önyükleme yaparsanız, ya yanlış tuşa basıyorsunuzdur, yeterince hızlı basmamışsınızdır ya da komutunuz klavye ya da PC tarafından kaydedilmemektedir.

Adım 2: BIOS’a erişmenin alternatif bir yöntemi, Windows başlangıç ​​menüsünü kullanmaktır.

“Kurtarma”yı aramak için Windows aramasını kullanın ve listeden Kurtarma seçeneklerini seçin. Ardından Yeniden Başlat’ı seçin ve bilgisayarınızın Gelişmiş başlangıç ​​seçenekleri menüsüne önyükleme yapmasını bekleyin.

Ardından Sorun Giderme’yi ve ardından Gelişmiş seçenekler > UEFI Firmware Ayarları > Yeniden Başlat’ı seçin. Daha sonra hiçbir tuşa basmanıza gerek kalmadan BIOS’u yeniden başlatacaksınız.

BIOS kullanılarak nasıl hız aşırtma yapılır

Kullanabileceğiniz bir dizi Windows tabanlı hız aşırtma aracı olmasına rağmen, işlemcinizi ve RAM’inizi hız aşırtmak için BIOS’u da kullanabilirsiniz. Bu, süreç üzerinde çok daha ayrıntılı bir kontrol sağlamanıza yardımcı olabilir, ancak biraz daha karmaşıktır ve sistem çökmesine veya önyükleme yapamamasına neden olabilecek hatalar yapma olasılığınız daha yüksektir (eğer yaparsanız endişelenmeyin, BIOS’unuzu her zaman sıfırlayabilirsiniz).

BIOS’ta hız aşırtma yapmak biraz karmaşık olabilir, bu nedenle size yardımcı olacak özel kılavuzlarımız var.

İşte işlemcinizi nasıl hız aşırtacağınız, RAM’inizi nasıl hız aşırtacağınız ve bir şeyler ters giderse ne yapacağınız.

BIOS’ta önyükleme seçenekleri nasıl değiştirilir?

Bu Asus UEFI menüsüyle görebileceğiniz gibi, önyükleme sırasını ve önyükleme önceliği seçeneklerini değiştirmek mümkündür. Bu, UEFI sürücülerinin veya diğer belirli bileşenlerin önceliklendirildiğinden emin olmak istiyorsanız yararlı olabilir. Bu, önyükleme hızlarını optimize etmenize, bir depolama aygıtından yeni bir yapılandırmayı önyüklemenize ve daha fazlasına yardımcı olabilir.

BIOS seçenekleriniz muhtemelen farklı olacaktır, ancak önyükleme önceliğini önce önyüklemek istediğiniz sürücüye veya harici ortama ayarlamak için kullanılabilir ayarları kullanın.

BIOS’ta fan ayarları nasıl yapılır?

Bu Asus UEFI’nin CPU/Bellek bölümü, kolay izleme için mevcut işlemci sıcaklığını sürekli olarak gösterebilir. Soğutma işlemi üzerinde daha doğrudan kontrol sahibi olmak isterseniz, kısayol menüsünü açmak için F3’ü seçebilir ve ardından Fan Kontrolleri’ne gidebilirsiniz.

Fan seçenekleri, fanların PC aktivitesine nasıl tepki verdiğini kontrol etmek için kademe yükseltme ve kademe düşürme sınırları gibi şeyleri kontrol etmenizi sağlar. Çok verimli soğutma sistemleri durumunda, fan gürültüsünü azaltmaya yardımcı olmak için bu sınırları aşağı bile ayarlayabilirsiniz.

Bazı BIOS’larda ayrıntılı fan eğrileri ayarlayabilirsiniz, ancak yalnızca bir fan profili ayarlamakla sınırlı olabilirsiniz.

BIOS nasıl güncellenir?

BIOS’u güncellemek eskiden olduğundan çok daha kolaydır. Modern bir UEFI’de Araçlar veya Gelişmiş seçeneklerde bir menü bulunur ve burada bir “Flash” aracını kullanarak teknolojik yazılımını ve son sürümünü güncelleyebilirsiniz. Ancak dosyaları indirmeden önce ve bunları BIOS’un okuyabileceği bir tür harici medya aygıtına koymanız gerekir.

Editörlerin Önerileri

DonanimBox

Donanımbox.com - Donanım ve Teknoloji hakkında bilgilere ulaşabileceğiniz adres.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu